Başkalarını neden suçlarız?
26.04.2024 

Uzman Klinik Psikolog Fulya Artukoğlu Tepret konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Herkes hayatın doğal akışında olumlu ve olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalır. Kimi insanlar olumsuz deneyimler yaşarken bu deneyimi anlamak istemez. Çünkü yaşadığımız her olumlu ve olumsuz deneyim içerisinde bizimde bir katkımız vardır. Fakat bazı insanlar bu olumsuz deneyimlerdeki kendi davranışlarına bakmak, olumsuz duyguları deneyimlemekten kaçınırlar ve birini suçlama eğilimine girerler. Peki neden insanlar başkalarını suçlar ?

Suçlayıcı davranan kişi; empati yapmakta zorlanabilmekte, kendilerini kurban olarak gösterip sürekli birilerini suçlamaktan haz almaktadırlar.  Karşı tarafta ise suçluluk, çaresizlik, kendinden şüphe gibi duygular yaratırlar. Başkalarını suçlayan kişiler, kendilerini güçsüz ve aciz gösterir hatta böyle hissederler. Başlarına gelen olumsuz bir durum ile ilgili kendi paylarına düşen kısmı görmek istemezler ve sorumluluğu suçlayarak karşıya yüklerler. Bunun sebebi ise kendilerinde hissedecekleri olumsuz duygularla baş etmek istememeleridir. 

Aynı zamanda bazı kişiler karşıdaki kişiyi kontrol etmek içinde suçlamayı kullanabilir. İlişkide kontrolü kaybettiğini düşünen taraf, kontrolü yeniden kazanmak için her olumsuz durumda karşısındakini suçlamaya meyilli hâle gelebilir.  Karşıdaki kişinin duygusunu çok önemsemeyen, ilişki içerisinde kendi çıkar ve duygularını ön planda tutan kişilerde, karşıdaki kişiyi suçlayarak, kurban rolüne girer ve karşıdaki kişiyi manipüle eder. Böylece kendi istediklerini yaptırabilir.

Bu şekilde sergilenen tavırlar kişinin; sağlıksız bir ilişki yaşamasına, olumsuz yönde kişilik geliştirmesine, empatiden uzak bir yaşam sürmesine ve çevresinin de bu durumdan etkilenmesine de neden olabilmektedir. 

Uzman Klinik Psikolog Fulya Artukoğlu Tepret,''Kişinin mevcut durumu değerlendirmesi, hata yapabileceğini kabullenmesi ve bunun sorumluluklarını alması, gerektiğinde özür dileyebilmesi ve çaresiz hissettiğinde profesyonel bir destek alımı kişinin bu tarz tutum ve davranışlardan kurtulması için önemli ve etkilidir.''dedi.

 

G nderen: journal
3060 defa okundu 
 


Ekonomi
Seyitgazi Bölgenin Turizm Yıldızı Olabilir
Akıllı ulaşımda hedef yerli ve milli ulaşım ağı
Çifteler, Günyüzü Ve Sivrihisar Kanola Çiçekleriyle Sarıya Boyandı
Eskişehir’de şarküteri işletmelerine gıda güvenliği eğitimi
Özel eğitim kuruluşları tanıtım günleri’ne yoğun ilgi

Güncel
Kalabak suyuna zamdan sonra şimdi de şebeke suyuna zam!..
ULUSAL EGEMENLİK
Kalabak suyuna beklenen zam geldi
Eskişehir’de Hayır Çarşısı Açıldı!
Dikkat bu yollar Eskişehir’de 1 Mayısta Kapalı olacak

 

 
Sağlık
Damar tıkanıklıklarını önlemenin 7 etkili yolu!
Glutensiz ürünlerin çoğu işlenmiş unlardan yapılıyor!
Yaşlılık belirtilerini önce yüzünüzde aramayın!
Mide gribine dikkat!
İş stresini azaltacak 10 etkili yöntem


Eskişehir Mezar Yapımı Mezarcı
Mermer ve Mozaik Mezar Yapımı
Sütlüce Mh. İstiklal Cd. No:142/A (Esentepe Mezarlığı) - Eskişehir 
Ziyaret i: 12.068.859 - Hit: 12.497.798
eskisehirburada.com yesidir